Patarimai | Remontuojame medines grindis

2006 12 02

Statybos žurnalas "STATYK".Redaguota.

Pastaruoju metų daugiau žmonių vėl renkasi medines grindys – praėjus pigias laminato, kitų sintetinių grindų madai grįžtama prie natūralių medžiagų. Tačiau mediena – gyva medžiaga, todėl jai reikalinga kruopštesnė priežiūra, o kartais ir rimtesnis remontas.

MEDIENOS VAIKŠČIOJIMAS

Viena didžiausių medinių grindų bėdų - medienos vaikščiojimas. Kad mediena kuo mažiau keistųsi, rekomenduojama medines grindis prieš klojant bent kelias dienas laikyti patalpoje, kurioje jos bus. Medienai prisitaikius prie konkrečios temperatūros ir drėgmės ji vėliau mažiau keis savo formą.
Tačiau ir laikantis šių rekomendacijų po kurio laiko tarp medinių grindų lentų gali atsirasti plyšių - medienai džiūvant lentos šiek tiek susitraukia. Labiausiai tai būdinga medinėms grindims iš lentų, tačiau būna, kad susitraukia ir parketas.
Paprastai taip atsitinka dėl kelių priežasčių. Viena dažniausių - prieš klojant medines grindis jos nebuvo pakankamai išdžiovintos. Taip gali atsitikti klojant medines grindis naujai statytuose arba remontuotuose namuose. Naujuose namuose patalpų drėgmė net kelis metus būna didesnė. Tiek laiko reikia, kad iš namo sienų išgaruotų statybos metu susikaupusi drėgmė. Sumažėjus patalpų drėgmei išdžiūva ir mediena.
Specialistai pataria esant galimybei naujuose namuose medines grindis kloti bent po metų nuo statybos pabaigos.

PLYŠIŲ REMONTAS

Tačiau net laikantis visų medinių grindų klojimo taisyklių, plyšių gali atsirasti. Nereikliam žmogui jie gali netrukdyti, tačiau tokias grindis būtina remontuoti. Priešingu atveju tarpuose rinksis įvairios šiukšlės, drėgmė, medis gali pradėti juosti ir net pelyti.
Atsiradus plyšiams galimi keli medinių grindų remonto variantai. Pirmas - perkloti grindis iš naujo (meistrų vadinamas perstumdymu).
Šiuo būdu restauruojant grindis reikės papildomų grindlenčių ar parketlenčių. Jos bus panaudotos atsiradusiam laisvam plotui užpildyti.
Dažnai meistrai prieš klodami medines grindis siūlo iš karto įsigyti didesnį kiekį parketo ar lentų, kad atsiradus plyšiams galima būtų grindis perstumdyti neieškant tokios pat medienos.
Toks plyšių naikinimo variantas sudėtingiausias, bet grindys po to atrodys kaip naujos, o naujų plyšių atsiradimas sunkiai tikėtinas.

GLAISTYMAS

Jeigu plyšiai nėra labai dideli ir nesinori grindų ardyti, galima juos glaistyti. Šiuo metu yra įvairioms medienos rūšims skirto glaisto, kuris savo spalva beveik nesiskiria nuo medžio.
Rinktis reikia elastingą glaistą, nes  vaikščiojant medinėmis grindimis jos kai kur gali truputi judėti ir glaistas tokiose vietose suskilinės. Jeigu vaikščiojant jaučiama, kad grindys juda, glaistymas nepadės. Tuomet grindims reikia rimtesnio remonto.
Glaistomi plyšiai turi būti ne didesni kaip 5 mm. Didesniuose tarpuose glaistas skilinės.
Prieš glaistant grindis būtina jas nušlifuoti ir po glaistymo iš naujo lakuoti.

MEDŽIO DULKĖS

Kai plyšiai didesni nei 5 mm ir nenorima grindų perstumdyti, specialistai rekomenduoja tarpus užpildyti medžio dulkėmis. Medžio dulkės surenkamos šlifuojant remontuojamas grindis. Vėliau jas sumaišius su specialiais tirpalais padaromas glaistas, kuriuo ir užtaisomi tarpai. Kadangi glaistas daromas iš to paties medžio dulkių, juo užpildyti tarpai beveik neišsiskiria iš bendrojo grindų fono.

BANGUOTOS GRINDYS

Dar viena galima grindų vaikščiojimo pasekmė - grindų išbangavimas. Jis atsiranda, kai sausos medinės grindys sudedamos drėgnesnėse patalpose. Prisigėręs drėgmės medis plečiasi ir lentų sandūrose iškyla. Tokias grindis dar kartą nušlifavus galima jas išlyginti. Tačiau jei taip atsitiko naujame name, kur iš sienų dar neišgaravusi drėgmė, po kelių metų oras patalpose gali pasidaryti sausesnis. Tuomet lentos susitrauks ir grindys vėl pasidarys banguotos.

SENOS GRINDYS

Į madą grįžtant natūraliam medžiui vis dažniau grindis restauruoti nori senų daugiabučių gyventojai. Ne viename sovietmečių statytame daugiabutyje įrengtos medinės grindys. Tačiau anksčiau jos dažniausiai būdavo nudažomos paprastais dažais ir natūralaus medžio grožio nesimatydavo. Restauruojant tokias grindis dažniausiai susiduriama su keliomis problemomis.
Kadangi jų paviršių dengdavo dažai, grindų lentos būdavo prikalamos bet kaip. Vinys sukaltos ne viena linija, jų galvutės likusios pačiame paviršiuje, gali būti net užlinkusios. Norint gražesnio vaizdo reikia vinis sukalti giliau ir iš viršaus jas užglaistyti.
Taip pat dažna problema - į plyšius tarp lentų patekę dažai. Nušlifavus tokias grindis tarp lentų matosi senų dažų ruoželiai. Vienintelis šio trūkumo pašalinimo būdas - specialiu gramdikliu išskaptuoti senų dažų viršutinį sluoksnį ir atsiradusią kiaurymę užglaistyti.
 
PAJUODUSIOS GRINDYS

Viena didžiausių problemų, galinčių iškilti restauruojant senas grindis, - medžio pajuodavimas. Taip atsitinka, jeigu medį ilgesnį laiką veikia drėgmė per nusitrynusį lako ar dažų sluoksnį, atsiradusius dangos mechaninius pažeidimus ar plyšius tarp lentų.
Jei medieną drėgmė veikė nelabai ilgai, grindys gali būti pajuodusios tik paviršiuje. Tokiu atveju rekomenduojama tose vietose grindis bandyti šlifuoti smarkiau, kol išnyks pajuodavimas. Tokioje vietoje atsiras nedidelis įdubimas, tačiau jis mažiau kris į akis nei juodos dėmės.
Jei mediena pažeista giliai, šlifavimas nepadės. Tokiu atveju juodas dėmes galima bandyti maskuoti tamsios spalvos beicu ir paskui lakuojant.
Siekiant išsaugoti natūralios spalvos medines grindis, teks keisti sugedusias grindlentes ar parketo dalį.

PRIEŽIŪRA

Norint, kad medinės grindys džiugintų dešimtmečius, jas būtina atidžiai prižiūrėti. Dabar parduotuvėse galima rasti įvairių medinių grindų priežiūros priemonių. Jos padengia grindis apsaugine plėvele, padidinama grindų atsparumą. Plaunant cheminės priemonės išgriaužia į tarpelius papuolusius nešvarumus.
Naudojant specialias priemones grindų priežiūra pabrangs. Tačiau šios išlaidos atsipirks, nes grindų nereikės dažnai remontuoti.
Plaunant medines grindis svarbu, kad šluostė, kuria plaunamos grindys, būtų gerai išgręžta ir ant grindų po plovimo neliktų vandens lašelių.
Nepaisant to, ar grindų priežiūrai naudojamos specialios medžiagos, specialistai rekomenduoja kas kelerius metus atlikti profilaktinį remontą: specialiais šepečiais nušveisti viršutinį lako sluoksnį ir grindis padengti nauju lako sluoksniu. Taip užglaistomi seno lako smulkūs įbrėžimai, mikroįtrūkimai, grindys vėl atrodo kaip naujos. Tokį remontą reiktų atlikti vidutiniškai kas penkerius metus.