Patarimai | Klijų ir gruntų ABC

2016 03 20

Dažnai pasitaiko, kad parketo meistras atlieka tik pagrindinius parketo įrengimo darbus t.y parketo kalimas/klijavimas ir šlifavimas/ lakavimas .
Būtent todėl šio priežasties jam tenka įvertinti pagrindą ant kurio toliau bus klojamas parketas ir parinkti medžiagas bei būdus kaip geriausiai tai atlikti.

Šioje skiltyje apžvelgsime gruntus bei klijus naudojamus parketui įrengti, aiškinsimes kur ir kokiu atveju naudojamas vienas ar kitas gruntas bei klijai.

KLIJAI

Šiuo metu rinkoje galime rasti įvairių gamintojų gaminamų klijų ir gruntų, skirtų parketui klijuoti. Jie tinkami tiek ant medinių tiek ant mineralinių paviršių. Renkantis klijus skirtus parketui klijuoti, svarbu ne tik koks yra pagrindas (medinis ar mineralinis), bet ir kokį parketą klijuosime. Vieni klijai tinka tik vienetiniam parketui, kiti mozaikiniui, o dar kita rūšis klijų naudojama gamykloje lakuotam parketui . Pagal pagrindinę sudedamąją medžiagą, klijus galime suskirstyti į šias grupes:

Dispersiniai klijai

Dispersiniuose klijuose kaip skiediklis naudojamas vanduo. Pagrindinė masė - PVAc dispersija (kitaip rišančioji medžiaga). Egzistuoja daug šių klijų rūšių, bet geriausiai juos galima sugrupuoti pagal klijuose esančio vandens ir sausųjų dalelių kiekį. Priklausomai nuo klijuose esančio vandens kiekio (taip pat ir aplinkos drėgmės), pasirenkant šio tipo klijus reikėtų atkreipti dėmesį, kad kai kurios medienos rūšys (pvz.bukas) yra jautrios padidintai drėgmei. Todėl klijuojant problemišką medieną, o taip pat ir didesnių išmatavimų lenteles reikėtų rinktis klijus kurie turi mažiausią kiekį vandens. Geri dispersiniai klijai turi ne daugiau kaip 23% vandens. Dirbant su dispersiniais klijais labai svarbu ir pagrindas ant kurio klojamas parketas. Pagrindas taip pat turi obsorbuoti dalį drėgmės esančios klijuose, kitaip visas vanduo esantis klijų sudėtyje stengsis prasiveržti į parketo paviršių ir parketo lentelės taps panašios į “geldeles”. Gera šių klijų savybė yra tai, kad šių klijų siūlė yra elastingenė ir ilgaamžiškesnė nei klijų turinčių savyje skiediklių.

Klijai skiediklių pagrindu

Šių klijų pagrindinis komponentas - sintetinės dervos, dažniausiai vinilo, įvairių plastifikatorių ir mineralinių priemaišų mišinys. Skiedikliai naudojami, tam kad būtų įmanoma šiuos komponentus sumaišyti, bei suteikti pagrindiniai masei turinį kuris būtų patogus dirbti, t.y. būtų pakankamai skystas. Šie klijai savyje neturi vandens, todėl yra tinkami beveik visoms žinoms medinėms ir parketo dangoms klijuoti. Taip pat šie klijai visai nekaprizingi klimatinėms ir aplinkos, kurioje bus klojamas parketas, sąlygoms. Jie greitai džiūsta ir dėl šių savybių padeda parketo klojėjui.

Blogiausia šių klijų savybė yra tai, kad šių klijų skiedikliai, (kurie sudaro iki 20 proc.klijų masės) yra organiniai alkoholio ar eterio junginiai. Dažnai kaip skiediklis yra naudojamas išvalytas acetonas. Dirbant su šiais klijais, ir garuojant skiediklliui išsiskiria garai kurie yra kenksmingi, todėl yra patartina dirbti su asmeninėmis apsaugos priemonėmis. Mes naudojame vokiečių Stauf WFR300 klijus.

Ms polimeriniai klijai

Ms polimeriniai klijai naujausia chemijos pramonės produkcija skirta parketui. Pats trumpinys MS šifruojasi kaip M>odificated S>sealant. Lietuviškas atitikmuo būtų modifikuotas sandariklis(apsauginis sluoksnis). Šis naujas polimeras buvo sukurtas septintame dešimtmetyje ir iki dabar naudojamas elastingų sandariklių gamyboje. Tačiau laikui bėgant šio polimero pagrindu buvo pradėti kurti ir parketo klijai. Manoma, kad klijai šio polimero pagrindu padarys perversmą rinkoje dėl savo universalių savybių (kurias turi tik vieno pagrindo klijai, pvz. mažas skiediklinių klijų elastingumas nei dispersinių, bet pastarieji savo sudėtyje turi vandens): geras stabilumas UV spinduliams ir drėgmės bei aplinkos sąlygų kaitai, nereikalingas gruntas adhezijai pagerinti (dažnu atveju), tinkamumas visiems pagrindams, didelis elastingumas prie visų temperatūrų (idealiai tinkami įrengti parketlentes ant šildomų grindų), greitas džiūvimas.

Tiesa kaip ir visi nauji produktai, šie klijai kainuoja (palyginus su disperiniais klijai) tikrai nepigiai, tačiau jei Jūs ruošiatės instaliuoti brangią, egzotinės medienos dangą, šie klijai verti dėmesio. Taupydami dažnai užsakovai renkasi pigius ar netinkamus klijus, todėl vėliau kaltina parketo klojėjus dėl prastai pakloto parketo. Todėl klijuojant parketlentes, egzotines medienos rūšis patartina naudoti MS polimero pagrindu pagamintus klijus - SMP Elastic 300, MS Elastic 400. Kitu atveju geras pasirinkimas poliuretaniniai klijai.

Vienkomponenčiai ir dvikomponenčiai poliuretanianiai klijai

Poliuretaninai klijai - universalūs klijai medinėms grindims ir parketui klijuoti. Tai parketinių klijų ateitis. Poliuretanas – apibendrinantis medžiagos pavadinimas, kuri susidaro jungiantis izocianatams su derva turinčia savyje poliolio – NH-COO (ko pasekoje susidaro uretaninės jungtys ). Jie naudojami visoms parketo rūšims klijuoti ir tinkami visiems paviršiams. Kaip kietiklis dvikomponečiuose klijuose naudojamos izocianatų grupės medžiagos. Poliuretanas – labai atspari medžiaga, priklausomai nuo dervų mišinio ir naudojamo kietiklio galima pagaminti klijus kurie bus labai elastingi, bet ne tokie tvirti ar mažiau elastingus, bet labai tvirtus ir atsparius klijus.

Vienkomponečiams poliuretaniniams klijams kaip kietiklis naudojama aplinkoje esanti drėgmė. Dirbant su poliuretaniniais šiais klijais svarbu aplinkos temperatūra ir drėgmė kurioje klijuojamas parketas. Esant žemesniai temperatūrai ir drėgmei, klijų veikimo laikas pailgėja ir atvirkščiai. Optimali darbinė temperatūra – 10-30o C.

Didelis klijų privalumas, kad jie neturi savyje nei vandens nei kenksmingų skiediklių. Klijų siūlė taip pat yra elastingesnė už dispersinių ir skiediklinių klijų siūles. Privalumas ir tai, kad šie klijai tinkami klijuoti ant visų paviršių, tokių kaip betonas, akmuo, metalas, keramika. Trūkumas - klijai sąlyginai brangūs palyginus su dispersiniais ir skiedikliniais klijais. Be to labai svarbu gerai ir tikslai sumaišyti abu šių klijų komponentus. Sumaišius komponentus dažnai labai ribotas yra šių klijų naudojimo laikas (iki 2 val.), todėl neįgudusiam parketo klojėjui gali būti problematiška dirbti su šias klijais. Dažnai dėl visų auksčiau paminėtų priežasčių poliuretaniai klijai naudojami didelių išmatavimų ir egzotininės medienos parketui klijuoti.

Parketo klijai ir gruntai

                        Palyginamoji visų tipų klijų lentelė   

 Klijų tipas

 Klijai Lietuvos rinkoje

 Teigiamos savybės

 Neigiamos savybės

 Orientacinės kainos/ išeiga

 Skiediklių pagrindu

OricaCarbo KP11

Palyginus nedidelė kaina, tinkamumas daugeliui parketo rūšių klijuoti  

 Klijavimo siūlė nėra labai elastinga

 Išeiga nuo 0.5 kg – 1.25 kg/m2 (priklauso nuo pagrindo lygumo ir jo įgeriamumo) Kaina apie 4-5eur/kg 

 Klijai PVAc dispersijos pagrindu 

 Orica Carbo DP10

 Nedidelė kaina, nekensminkas vartotojui ir aplinkai, lengva dirbti,elastingesnė klijavimo siūlė nei skiediklių pagrindu pagamintų klijų, 

Netinkami kai kurios rūšies parketui, masyvo lentoms klijuoti

Išeiga nuo 0.75 kg – 1.4kg/m2 (priklauso nuo pagrindo lygumo ir jo įgeriamumo) Kaina - 3-5eur/kg 

 Poliuretaniniai klijai

 Orica Carbo PUR11; PUR20; SPUR10

 Didelis elastingumas, tinkami klijuoti visas parketo rūšis ant visų tipų paviršių, t.t ant šildomų

Du komponentai - reikalinga papildomai pasiruošti klijų masę; Brangesni nei Pvac klijai, sunkiau išvalyti įrankius, greitai stingsta (sumai šytą masę reikia sunaudoti per 45-60 min.  

Išeiga nuo 0. 8 kg – 1.2 kg/m2.

 Kaina - 4-6eur/kg/kg  

MS polimerinai klijai 

 SMP Elastic 300, MS Elastic 400

 Didelis elastingumas, tinkamumas klijuoti visas parketo rūšis, atsparūs temperatūriniams ir aplinkos pokyčiams, tinkamas klijuoti parketą ant visų tipų pagrindo. Tinkami kloti ant šildomo betono

Vidutinė kaina

 Išeiga nuo 0.5 kg – 1kg/m2.

 Kaina 5-7 eur/kg

PARKETO KLIJŲ GRUNTAI

Šioje skiltyje apžvelgsime gruntus parketo klijams naudojamus parketui įrengti, aiškinsimes kur ir kokiu atveju naudojamas vienas ar kitas gruntas bei klijai

Gruntas – medžiaga, padedanti paruošti pagrindą tolimesniam parketo klijavimui. Gruntas yra skirtomas į rūšys pagal tai koks pagrindinis komponentas yra jo sudėtyje:

Svarbiausios grunto funkcijos ir paskirtis:

Be šių funkcijų gruntas gali turėti ir hidroizoliacinių savybių, t.y. sudaro vientisą drėgmės nepraleidžiantį sluoksnį .

Dispersiniai gruntai

Dažniausiai naudojamas gruntuoti pavišiams ant kurių vėliau bus liejami savaime išsilyginantys mišiniai,o taip pat ir prieš klijuojant parketą dispersinias klijais. Kartais šie gruntai naudojami kaip priedas mišiniams, kad pagerinti jų techninius parametrus. Disperiniai gruntai dažnai parduodami koncentrato pavidalu, todėl prieš naudojimą praskiesti reikalingu kiekiu vandens.

Gruntai skiediklių pagrindu

Naudojami prieš klijuojant klijais kurių sudėtyje yra skiedikliai. Dėl kenksmingo skiediklių ir jų pagrindų pagamintų klijų, vis rečiau jie yra gaminami ir vis dažniau pakeičiami ekologiškais vandens pagrindo produktais.

Poliuretaniniai gruntai

Dažnausiai tai vienkomponenčiai gruntai kietėjantys reaguodami su aplikoje esančia drėgme. Naudojami su poliuretaniniais klijais. Trys grunto sluoksniai sudaro drėgmę nepraleidžiančią plevelę ir garantuotai apsaugo poliuretaniniais klijais prikliuotą parketą arba masyvo lentą nuo betone esančios drėgmės. Mes naudojame Renove PU-115, PU-150, Orica PU Primer.

Pasirenkant gruntą svarbu suderinti grunto ir klijų pagrindinius komponentus, t.y. jei naudosite PVAc dispersijos pagrindo klijus tai ir gruntas turi būti pagamintas šios dispersijos pagrindu. Kad užtikrinti klijų ir grunto suderinamumą visada geriausiai pasirinkti ir naudoti vieno gamintojo giminingus produktus.