Patarimai | Lentinių grindų klojimas

2006 12 02

Naujas Namas 2002-2. Edita Požėraitė

Pagrindiniai reikalavimai,klojant lentines grindis       

   Šiuo metu daug dėmesio skiriama konstrukcijų šilumos ir hidroizoliacijai. Yra daug rekomendacijų, kaip apšiltinti grindis virš rūsio ar įvažiavimo, tačiau pasigendama detalesnių komentarų apie garso izoliavimo būdus. Taigi, kalbėdami apie grindų klojimą ant perdangos, pagrindinį dėmesį skirsime grindų virš gyvenamų patalpų klojimui (apsaugai nuo garso).

   Yra trijų tipų garsas hidraulinis (sukelia vandens judėjimas), orinis (balsas, muzika ir pan.) ir smūginis (vaikščiojimas, baldų perstūmimas, šokinėjimas, kalimas ir pan.). Grindys turi izoliuoti orinės ir smūginės kilmės garsą. Šie garsai izoliuojami skirtingai. 

  Oru sklindantį garsą geriausiai sulaiko kietos masyvios medžiagos, pvz., betonas ar plytų mūras, tačiau šios medžiagos beveik neslopina garso. Mineralinė vata puikiai absorbuoja garsą, nors yra prastas garso izoliatorius. Taigi būtina skirti dvi skirtingas sąvokas -  garso izoliaciją ir absorbciją. Izoliacija reiškia, kad garsui neleidžiama patekti iš aplinkos, kur yra garso šaltinis, į gretimas patalpas.

   Absorbcija vadinamas garso atspindžių slopinimas toje pačioje patalpoje ar aplinkoje, kur yra garso šaltinis. Kai šie atspindžiai sugeriami, girdimas mažiau rezonuojantis garsas, todėl patalpų akustika yra geresnė. Taigi, siekiant didesnio efekto, reikėtų naudoti ir garsą izoliuojančias, ir absorbuojančias medžiagas  

  Smūginis garsas sklinda pastato konstrukcijomis - tiek perdangomis, tiek sienomis. Tokio garso sklidimą geriausiai sulaiko vadinamos "plaukiojančios" grindų dangos ir į grindų konstrukcijas dedamos minkštos tamprios medžiagos, sugebančios "gesinti" virpesius (stiklo plaušo dembliai, medžio plaušo plokštės, mineralinė vata). 

 

 

 

 

Lentų grindys ant gelžbetoninės tarpaukštinės perdangos virš šildomų patalpų.

 Į gretimas patalpas oru sklindantį garsą izoliuoja didelio svorio ir tankio masyvios gelžbetoninės perdangos bei sienos. Mineralinė vata absorbuoja atspindėtą garsą, slopina triukšmą patalpoje, kur yra jo šaltinis. Taigi belieka izoliuoti smaginį garsą.

   Klojant grindis ant gelžbetoninės perdangos, svarbiausia vengti standžių ryšių tarp grindų ir gretimų pastato konstrukcijų. Tarp sienų ir lentinių grindų turi bati paliekami 15 mm tarpai, neleidžiantys virpesiams sklisti laikančiomis pastato konstrukcijomis. Šie tarpai leidžia vėdintis pogrindžiui, be to, lentos gali laisvai plėstis arba trauktis, priklausomai nuo oro drėgnumo.  

  Tarp perdangos ir grindų konstrukcijos turi būti dedamos tamprios amortizuojančios medžiagos, pvz., stiklo plaušo dembliai. Jei lentų danga klojama ant pjuvenų ar drožlių plokščių, garsą izoliuojančia medžiaga turi būti dengiamas visas paviršius. Ant paruoštos perdangos demblių sluoksnis klojamas taip, kad kraštai užeitų vienas ant kito 5 cm,o jų sandaros užklijuojamos lipnia juosta.

   Dedant grindis ant gulekšnių, garsą izoliuojančios juostos klojamos tik po jais. Jei gulekšniai išlyginami plastikiniais pleištukais, pakaks dėti garsą izoliuojančią tarpinę po atramomis. Klojant lentines grindis ant medinės perdangos, sunkiau izoliuoti oru sklindantį garsą, nes perdanga yra lengva. Todėl grindų klojimas ant medinės perdangos paprastai sukelia daugiausiai diskusijų. Grindų klojimo specialistai skeptiškai vertina šilumos izoliacijos gamintojų rekomendacijas tarpaukštinėse perdangose garsą izoliuoti šilumos izoliacija. Remdamiesi sena patirtimi, jie siūlo medines perdangas užpilti statybinėmis atliekomis ir tokiu būdu izoliuoti oru sklindantį garsą. "Isover" firmos atstovas R. Šlekys tokius siūlymus laiko niekam tikusiais. Pasak jo, dažnai pamirštama, jog oru sklindantis garsas keliauja ne tik iš kambario į kambarį, bet ir atsispindi toje pačioje patalpoje. Statybinės atliekos garsą izoliuoja, bet jo neslopina. Vis dėlto, norint visapusiškai slopinti garsą, vien šilumos izoliacijos nepakanka. Ji turi būti naudojama drauge su kitomis apsaugos nuo triukšmo priemonėmis.   

 

 

Lentų grindys ant medinės tarpaukštinės perdangos. Aukščiau išdėstytos sijos laiko grindų apkrovas, o žemiau - lubų, todėl geresnė smūginio garso izoliacija.

Lietuvoje mažai kas laikosi grindų klojimo taisyklių, todėl praverstų pasinaudoti skandinavų patirtimi. Klojant grindis, visuose konstrukcijų sąlyčio taškuose, t. y tarp gulekšnių(2) ir sijų(4), tarp sijų ir jų atramų, turi būti dedamos tamprios medžiagos(3). Tarpai tarp sijų užpilami 7 cm smėlio sluoksniu(6), kuris izoliuoja orinį garsą. Grindinių lentų(1) jokiu būdu negalima tvirtinti tiesiai prie sijų(4), nes per jas smūginio garso virpesiai persiduoda tiesiai į lubas, o jų smėlis nesulaiko. Apskritai geriau sijas išdėstyti skirtinguose lygiuose. Aukščiau išdėstytos sijos(4) laiko grindų, o žemiau išdėstytos sijos(5) -lubų apkrovas, todėl geresnė ir smūginio garso izoliacija.  

  

 

 

Lentų grindys ant medinės tarpaukštinės perdangos. Gipso kartonas izoliuoja garsą, o mineralinė vata absorbuoja.

Yra ir kitas būdas: į tarpus tarp sijų klojama mineralinė vata(11), prie sijų ant metalinių tvirtinimo elementų(12) kabinama lubų konstrukcija (du gipso kartono sluoksniai). Gipso kartonas izoliuoja garsą, o vata jį absorbuoja.  

1  grindlentės  9 lubų apdaila
2  gulekšniai 10 perdangos sija
3  garsą izoliuojanti tarpinė (medžio plaušo plokštė, dembliai) 11 mineralinė vata
4  grindis laikanti sija 12 metaliniai lubas laikantys elementai
5  lubas laikanti sija 13 gipso kartonas
6  smėlis  
7  bitumuota ruloninė danga  
8  apkalimas